За тестото:
3 чаши пълнозърнесто брашно
1 чаша бяло брашно
1/4 ч.л. суха мая
1 1/2 ч.л. сол
2 с.л. смес от подправки (риган, босилек, мащерка, чубрица)
2 чаши топла вода
1 с.л. зехтин
2 с.л. царевично брашно
За плънката:
2 консерви черен боб, измит и отцеден
1/2 чаша барбекю сос
1 голяма глава лук (или 2 малки), на кръгчета или кубчета
2 пиперки, нарязани на тънки ивици
2 ч.л. олио
2-3 чаша сирене Моцарела
Смесете всички съставки за тестото с лъжица (освен зехтина и царевичното брашно) от предната вечер, така че да се получи еднородна смес и оставете покрита в голяма купа на хладно място. Извадете тестото на следващия ден и го прехвърлете върху добре набрашнена повърхност. Прегънете го няколко пъти, така че да се покрие добре с брашно, т.к. на този етап ще е доста лепкаво. Пригответе две големи тавички, като разпределите зехтина между двете и ги намажете добре. Отгоре поръсете с царевичното брашно. Разделете тестото между двете тавички и го оформете до желаната форма и дебелина, като използвате малко брашно, за да не лепнат ръцете ви.
Загрейте фурната на 190 градуса. Оставете тестото на плота, докато фурната се загрее. Когато е готова, сложете вътре тавичките за 10-тина минути, така че тестото леко да се запече, но без да хваща коричка.
В малък тиган загрейте олиото (зехтина) за плънката на умерен огън. Запържете вътре лука за 4-5 минути, докато омекне. Добавете нарязаните чушки и гответе още 5-10 минути, докато зеленчуците поомекнат.
Разпределете соса барбекю върху двете кори. Поръсете със задушените лук и пиперки, разпределете отгоре бобените зърна и покрийте с Моцарелата. Върнете пиците във фурната. На този етап може да ги извадите от тавата и да изпечете директно върху решетката, за да се получи хубава хрупкава коричка. Печете още 10-15 минути, докато долната част започне да става златиста и хрупкава, след това включете само на горен реотан, колкото сиренето да се разтопи и забълбука - отнема няколко минути. Извадете пиците от фурната и оставете за 5 минути в покой, преди да разрежете.