Бишкоти:
4 яйца
100 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче бакпулвер
150 гр. безглутеново брашно (брашно от нахут, елда, амаринт и пр.)
Крем:
6 яйца
150 гр. захар
400 гр. сирене Маскарпоне
за поръсване - какао
За потапяне:
200 мл кафе
1. Разделят се белтъците от жълтъците и се разбиват поотделно с половината от захарта. След като се разтопи захарта в жълтъците, се добавят брашното и бакпулверът. Тази смес се прибавя към разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно се разбърква.
2. С готварски шприц се оформят бишкоти върху хартия за печене и се пекат 5 минути на 180 градуса.
3. Кремът се приготвя по следния начин: Белтъците се разбиват със захарта. В разбитите отделно жълтъци се добавя Маскарпонето, след което тази смес се слива със снега от белтъци.
4. В предварително свареното и охладено кафе се потапят бишкотите и се подреждат в съд по избор. Върху тях се излива слой крем и така се редуват пластовете, докато се изчерпат всички съставки.
5. Отгоре се завършва с пласт крем, а върху него се поръсва какао.
Ако имате търпение, най-добре е тирамисуто да престои няколко часа в хладилник.
Може да добавите и сметана над крема, но и така е страхотно.