Безсолният режим на хранене, както предполага неговото име, включва меню, където всички ястия се приготвят без сол. Тази диета е много ефективна, особено за тези, които искат да отслабнат бързо.
Това условие е особено вярно за хората, които страдат от заболявания на бъбреците и сърдечно - съдовата система.
Солта предизвиква задържане на течности в организма, като по този начин причинява подуване и следователно, наддаване на тегло (разбира се, от вода, не мазнини).
Правила при Безсолната диета
Цялата диета без сол се основава на следните правила:
- Всички ястия се приготвят без сол;
- По-добре е да се готви за двама
Меню за Безсолната диета:
- Каша от различни зърнени храни (елда, ориз и т.н.);
- Постно месо, постна риба;
- Супи без солен зеленчуков бульон;
- Варени зеленчуци;
- Плодове, задушени плодове, желе;
- Яйца (не повече от 1 на ден).
Позволена е умерената консумация на млечни продукти (извара, леко сирене). Разрешава се също да се ползват ограничено количество ръжен хляб, или бисквити.
По време на Безсолната диета се забранява консумацията на пържени и мазни храни, пушени меса и сирена, подправки, пикантни ястия и супи, риба, или бульон от месо. Изключва употребата на алкохол, захарни изделия, както и някои видове месо: свинско, агнешко.
По време на Безсолната диета се препоръчва да се пие до два литра вода - не газирана, минерална вода.Позволен е зелен чай.
Диетолозите препоръчват по време на диетата всеки ден да се взима контрастен душ: 15 секунди - студена вода, и 15 секунди - топъл.
Трябва да се отбележи, че в края на Безсолната диета може да се възвърнат 2-3 кг, което се дължи на въвеждането на солта в храната. В допълнение, не се препоръчва дълго хранене без сол, следователно, продължителността на диетата трябва да е от 5 до 14 дни, не повече!