Памук-питчици за 2 минути от млечно тесто - ще вземат акъла на всеки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Памук-питчици за 2 минути от млечно тесто - ще вземат акъла на всеки:
Памук-питчици за 2 минути от млечно тесто - ще вземат акъла на всеки:
74822
Памук-питчици за 2 минути от млечно тесто - ще вземат акъла на всеки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Невероятно лесна и проста рецепта. Ако не сте на "ти" с месенето, то тази рецепта за вкусни млечни питки е точно за вас! Отнема отрицателно време да забъркате тестото, а след като го изпечете, ще си имате невероятно въздушни и супер меки, бухнали млечни хлебчета, които имат неустоим мирис и вкус. Веднага пристъпваме към рецептата за невероятните Млечни питки без месене :

млечни питки без месене

Млечни питки без месене

Продукти:

230 мл топло прясно мляко

1 чаена лъжичка суха мая

3 супени лъжици захар (40 г)*

1 яйце (50 г)

1 супена лъжица олио (15 мл)

350 г меко брашно

половин чаена лъжичка сол (3 гр.)

форма за печене 23х23 см

печете 20-25 минути на 180 градуса

* Питките са със сладък вкус, така че който иска може да намали захарта до 1,5 с.л.

Начин на приготвяне: 

В хладкото мляко сложете една чаена лъжичка суха разтворима мая и добавете захарта. Добавете едно яйце (приблизително 50 г тегло) към течните съставки, но се уверете, че не е от хладилника, а на стайна температура.

закваска тесто

Добавете малко олио, след което разбъркайте с лъжица или шпатула, за да се комбинират и изравнят съставките и се разтопи захарта. След това постепенно започнете да добавяте брашното и половин чаена лъжичка сол. Бъркайте непрекъснато.

бъркане тесто

Няма нужда да месите на ръка, тестото е доста меко и лепкаво, така че е достатъчно да го направите добре с лъжица/лопатка или ако имате миксер с приставки за тесто, тогава можете да го бъркате механично за няколко минути. Омесването няма да ви отнеме повече от две минути.

Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло място за около час или докато тестото удвои обема си. 

втасало тесто

След това го разбъркайте малко с шпатула/лъжица, след което го сгънете няколко пъти върху набрашнена повърхност.

тесто на плота

Лекичко набрашнете тестото и отгоре, след което с длани внимателно оформете топка, прегъвайки. 

топка тесто

След това го разделете на 9 равни части (с шпатула или набрашнен нож, за да не ви залепне).

тесто части

Оформете топка от всяко парче (без да месите много тесто, просто съберете краищата в средата и дооформете в дланта на ръката си). По този начин дори начинаещи в кухнята ще могат да приготвят перфектни питки, точно като от професионалните пекарни.

топка от тесто

работа с тесто

топка от тесто

Покрийте топките, за да не изсъхнат и ги оставете на топло място за около 15 минути. След това процедурата трябва да се повтори още веднъж: върху набрашнена повърхност леко сплескайте всяка топка с длани и след това я съберете отново на топка, както първия път.

Готовите топчета наредете в тава или форма с размери 23х23 см, предварително постлана с хартия за печене. Покрийте отгоре с найлоново фолио и този път ги оставете да отлежат за един час, за да втасат хубаво, докато станат два пъти по-големи.

питки във форма

Може да ги поръсите с малко нишесте отгоре, след което да ги поставите в предварително загрята фурна на 175 градуса.

питки във фурната

Пекат се 22 минути, като последните 8 минути трябва да покриете отгоре с фолио, за да не се препекат. 

млечни питки

Да ви е сладко!

млечни хлебчета

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft