Шоколадовото суфле е един от най-изисканите десерти, предлагани в редица реномирани ресторанти. Но всъщност е много лесно да си приготвите сами у дома този разкошен шоколадов десерт , а за целта не ви е необходима дори фурна (или пък микровълнова).
Шоколадово суфле в чашка
Продукти:
2 яйца
140 г гранулирана захар
80 мл растително масло
120 мл прясно мляко
180 г брашно
20 грама какао
10 грама бакпулвер
5 грама ванилова захар
2 супени лъжици вода
80 г шоколад
Приготвяне:
Намажете чашките (трябва да са огнеупорни) с малко растително масло. Изсипете 1 чаена лъжичка захар във всяка чашка. Завъртете чашата, така че захарта да бъде равномерно разпределена по страните.
Разбийте яйцата и захарта, за да създадете бяла пухкава маса.
Към получената маса добавете растителното масло, млякото, пресятото брашно, какаото, бакпулвера и ваниловата захар.
Разбъркайте съставките с миксер, за да получите гладка шоколадова маса.
Добавете 2 супени лъжици вода към получената маса.
Изсипете тестото в чашките, запълвайки 3/4 от обема им.
Поставете по 2 шоколадови блокчета във всяка чаша. Покрийте шоколада с 2 супени лъжици тесто.
Отстранете останалата захар от стените на чашата. Поставете чашите в дълбока тенджера и налейте вряща вода, докато достигне средата на чашите. Покрийте тенджерата с капак и поставете на слаб огън. След 10-11 минути десертът ще бъде готов.
Поръсете готовия десерт с пудра захар и сервирайте горещ.
Суфлето, направено по тази рецепта, има течен център с разтопен шоколад.
Тази рецепта е истинско спасение за тези, които трябва бързо да приготвят нещо вкусно за пристигането на гостите.