Кюфтетата са популярно ястие с месо, което често съдържа добавен ориз. Тези кюфтета са популярни в много кухни по света, включително в Англия и Швеция, където също се смятат за национален деликатес.
Продукти за кюфтета:
- лук 1 глава.;
- моркови 150 г;
- картофи - 3 бр.;
- мляно месо - 500 г;
- сол 1/2 ч.л.;
- растително масло 2 с.л.
Продукти за соса:
- брашно - 2 с.л.;
- доматен сок 200 мл;
- вода 150 мл;
- сол - 1/2 ч. л.
- захар.
Рецепта за приготвяне на кюфтета: Настържете лука, морковите и обелените картофи на едро ренде. Добавете каймата към зеленчуковата смес, посолете и овкусете с подправки по ваш вкус.
След това смесете добре всички съставки и ги разбийте. Загрейте малко растително масло в тиган и оформете кюфтета. Слагат се в тиган и бързо се запържват от всички страни на силен огън, след което се свалят от котлона.
В тиган с масло добавете брашно, разбъркайте до гладкост. Добавете доматено пюре и напълнете с вода.
Към соса добавете сол, захар, сух чесън и избрани подправки, като босилек. Разбърква се и при необходимост се разрежда с вода, за да не стане много гъст сосът. Гответе на слаб огън.
Сложете кюфтенцата в соса и оставете да къкри под капак около 20 минути.
Препоръчително е да сервирате кюфтетата с добавка заквасена сметана и ситно нарязани зелени подправки като магданоз и копър.
Тази рецепта ви позволява да приготвите крехки и вкусни кюфтета без добавяне на ориз.