В момента сме в сезона на киселото зеле. От него биха могли да се правят редица вкусотии, сред които капама, салата или пък сарми.
Първата стъпка в приготвянето на нашите зелеви сарми в гювеч е да си приготвим плънката. За целта нарязваме лука на доста ситно, като бихме могли да използваме и робот за това. Загряваме олиото и слагаме лука вътре. Към него прибавяме и малко вода. След това разбъркваме, докато лукът омекне и добавяме и ориза в тигана. Слагаме и червения пипер и сипваме половин чаша вода.
Оставяме да се готви на слаб огън, докато водата не бъде поета изцяло от ориза.
След това махаме от огъня и оставяме плънката да се охлади.
Когато това стане към сместа прибавяме каймата. Подправяме по желание със сол и пипер и разбъркваме, за да се омесят продуктите добре. Следващата стъпка е да навием сармите си. Когато приключим със завиването, слагаме няколко зелеви листа на дъното на гювеча, след което нареждаме отгоре сармите плътно една до друга. След това заливаме сармите с вода, докато не ги покрие и ги слагаме във фурната. След това я нагласяме на 180 градуса и ги готвим за около час и половина