За тестото:
600 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 супени лъжици олио
20 гр. прясна мая
350 мл хладка вода
За плънката:
2 стръка нарязан праз
2 супени лъжици олио
300 гр. сирене или извара
1 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер
3 супени лъжици кисело мляко
1 супена лъжица грис
1/2 супена лъжица брашно
2 яйца
Много мека вкусна погача, която се прави в някои части на Сърбия.
Първо в хладката вода се поставят маята, захарта и малко брашно.
Хубаво се разбърква и се оставя да се активира маята.
След това с всички останали съставки са замесва по-мекичко тесто.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втасва 30 минути.
През това време се приготвя плънката.
В загрято олио се запържва празът, така че леко да се зачерви.
Сместа се дръпва от огъня, подправя се, след което се добавят останалите съставки за плънката и хубаво се разбърква.
Сега от втасалото тесто се правят 4 топки.
3 от тях се разточват с размера на тавата, където ще се пече погачата (около 26 см в диаметър).
В тавата се поставя първата кора, която трябва да е с дебелина 5 мм.
Върху нея се поставя половината от плънката.
Върху плънката се слага втората кора, след което - останалата плънка.
Покриват се с третата кора.
Четвъртото топче тесто се разделя на части и от тях се усукват дълги въжета, които се оплитат заедно.
С получената плитка се обикаля погачата отстрани.
Оставя се да се понадуе 10 минути на топло и се пече на 200 градуса около 30 минути.
Изпеченият белюш се маже с малко масло.
Сервира се с кисело мляко или айрян.