
Една традиционна рецепта от студения Сибир. По традиция в Сибир тази рецепта се поднася като основно ястие, но при нас повече приляга за закуска. По принцип рецептата представлява пирожка с кайма и специфична форма.
Традиционната рецепта е без фикс, но и така е много вкусно.
Маслото се разтопява, млякото се стопля и в дълбок съд се смесват маята, млякото, захарта, яйцата и разтопеното масло.
В друг съд се слага брашното и се добавят предварително подготвените течни съставки.
Тестото се омесва до гладка и еластична топка и се оставя да втасва за 30 минути, след това се премесва и отново се оставя на топло. Процедурата се повтаря още веднъж. От готовото тесто се късат топки, разтеглят се и в средата им се поставя по 1 ч.л. от плънката. Тестото се затваря около плънката, като при това трябва да остане дупка в средата, за да се вижда месото.
Пържат се в загрято олио и винаги се поставят с отвора нагоре.
За плънката фиксът се приготвя по указанията на опаковката и се добавя към месото. Прибавят се още нарязаният лук, сол и черен пипер.