Ако имате останало картофено пюре, днес ще ви научим как да приготвите с него голяма вкусотия , за да спестите време и нахраните сладко цялото семейство. Предлагаме ви да опитате уникалната рецепта за картофени палачинки с кашкавал , които дълго ще помните:
Картофени палачинки с кашкавал
Продукти:
Картофи 400 гр.
1 яйце
сол на вкус
1/4 ч.л.
3 с.л. брашно
150 гр. кашкавал
олио за пържене
Приготвяне:
1. Подгответе всичко необходимо.
2. Обелете картофите, нарежете на четвъртинки, добавете вода и сложете на огъня. Веднага след като парчетата омекнат, изцедете течността, прехвърлете картофите в купа.
3. Направете картофите на пюре. Добавете жълтъка от яйцето, сол и подправки на вкус.
4. Смесете, добавете половината брашно. Желателно е да охладите картофите предварително, в противен случай тестото може да „поеме“ твърде много брашно и да се получи жилаво.
5. Разбъркайте, докато сместа стане мека и леко лепкава. Опитайте се да не добавяте излишно брашно.
6. Поръсете работната повърхност с брашно, настържете кашкавала на ренде. Отделете от тестото парче с размерите на пилешко яйце, оваляйте го малко в брашно и притиснете отгоре с длан, за да оформите кръг. Поставете голяма щипка настърган кашкавал в центъра. Повдигнете краищата нагоре и ги слепете, така че пълнежът да е вътре. Отново оформете нещо като малка палачинка. Опитайте се всички заготовки да са с еднаква дебелина.
7. Изпържете палачинките в горещо олио на умерен огън до златисто кафяво. Не наливайте твърде много мазнина.
Поднесете картофените палачинки веднага, докато са още горещи, а кашкавалът вътре е мек и полутечен.
Идеални са със заквасена сметана.