Обикновено използваме орехите в кулинарията - кексчето и сладките стават много по-вкусни, ако им добавим парченце вкусна ядка. В народната медицина обаче, орехът е ценен не заради кулинарните си, а заради лечебните си свойства.
Зелените орехчета - състав и ползи
Максимална полза за здравето имат т.нар. " млечни орехи " - когато кората на плода е млада и зелена, а вътрешните прегради са меки и нежни. Именно на тази възраст орехите натрупват рекордно количество витамин С (около 2500-3000 мг; за сравнение съдържанието му в цитрусовите плодове е 70–80 мг).
При по-нататъшно узряване количеството на този мощен антиоксидант и „пазител на младостта“ бързо намалява (приблизително 50 пъти).
Друго уникално вещество, съдържащо се в тинктурата от зелени орехи , е юглон. Това е естествен антибиотик, който има мощни бактерицидни, противопаразитни и противогъбични ефекти. Не е случайно, че винаги можете да се скриете от досадни насекоми под орехово дърво.
Както е известно, ядките на ореха са с високо съдържание на калории поради високото си съдържание на мазнини (повече от 70%). Въпреки това, тези мазнини са полиненаситени и са незаменими за човешкото тяло. Ето защо не трябва да се притеснявате за фигурата, защото използването на тинктура от зелен орех ще бъде само от полза за нея.
Особено полезна е за хората, които страдат от липса на достатъчно йод. Този продукт е в състояние да се превърне в алтернативен източник на йод, който постепенно измества радиоактивния аналог от тялото, регулира състоянието на щитовидната жлеза и намалява риска от заболявания, свързани с дефицит на йод.
Показания за приемане на тинктурата от зелени орехи
Като се има предвид гореизложеното, е възможно да се направят изводи за това, кои хора трябва да се подложат на лечение с тинктурата от зелен орех:
- хора с тиреоидна дисфункция (гуша, хипо- и хипертиреоидизъм, изтощение и затлъстяване в резултат на проблеми с метаболизма);
- жени с гинекологични нарушения (ендометриоза, безплодие, фиброиди, аборти);
- хора с нарушения в кръвната и лимфната система (левкопения, левкоцитоза, желязодефицитна анемия);
- хора с изявена паразитоза, а също и като средство за предотвратяването ѝ;
- желаещи бързо да лекуват рани, да изчистват кожата от обриви и микози;
- подложени на чест стрес, нервни и раздразнителни;
- хора, които водят здравословен начин на живот, за да предотвратят недостиг на биоактивен йод.
Как да си направим тинктура от зелени орехчета
За да е най-ефективна тинктурата, суровината за нея трябва да се събира навреме, без да се пропуска моментът на „млечност“ на зеления орех. В различни географски ширини и за различни сортове, времето за събиране ще се различава с няколко дни и дори седмици.
Готовността се оценява по външни критерии - мека обвивка, която лесно се пробива с остър предмет, и гелообразно ядро.
1. Най-простата тинктура от зелен орех с водка се приготвя за 2 седмици. Необходимо е да се съберат 30-40 зелени плода. За минимална загуба на полезни вещества е важно събраните ядки да бъдат нарязани веднага, след като бъдат събрани. Струва си да защитите ръцете си, докато работите, в противен случай те ще покафенеят за дълго време.
Получената маса се изсипва в тъмна бутилка, след което се налива 1 литър водка и се поставя на тъмно място в продължение на 14 дни. След тази се прецежда. От ароматната тинктура с наситен тъмен цвят може да се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след хранене.
Според многобройни отзиви, това лекарство е отлично за хипертония, болки в сърцето, проблеми с храносмилателния тракт.
1. Има и вариант на орехова тинктура със спирт, която се приготвя подобно на рецептата с водка. 30-40 нарязани ядки се заливат със спирт 70%, след което се оставя в покой 2 дни. Получената напитка се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1:1.
Можете да добавите 25 грама мед - народните лечители твърдят, че медът и зелените ядки имат взаимно усилване на полезните си свойства. Използвайте по 1 ч.л. от спиртната тинктура 3 пъти на ден преди хранене. Продължителността на лечението с всички тинктури е не повече от месец. Ако е необходимо да продължите курса, препоръчва се да се консултирате с лекар.