Белият ориз съдържа много калории и въглехидрати и доста много хора, които се стремят да загубят килограми или страдат от диабет, са съветвани да го избягват. Препоръчително е да се замести с кафяв.
Кафявият ориз представлява нерафинирана версия на белия. Той има обвивка и трици, благодарение на които е с високо съдържание нафибри и нисък гликемичен индекс. И далеч не само...
Полезен за нервната система
Магнезият – който се намира в кафявия ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат нервната система. И, тъй като мозъкът е едно от най-големите богатства, е важно да се грижим добре за него.
Предотвратява камъни в бъбреците
Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. Според проучване, публикувано в American Journal of Gastroenterology, консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, намалява риска от камъни в бъбреците при жените.
Само една чаша съдържа 21% от необходимото дневно количество магнезий, който е много полезен за костите. Химичният елемент също така балансира ефекта от калция върху нервите имускулите и премахва напрежението.
Намалява холестерола
Заболяванията на сърцето са сериозен проблем, който засяга много хора в световен мащаб. За здраво сърце е важно нивата на холестерола да бъдат в норма, тъй като неговите натрупвания блокират артериите, което може да доведе до развитие на атеросклероза.
Триците в кафявия ориз са с богато съдържание на ненаситени мазнини, които помагат за държат нивото нахолестверола под контрол.