Нахут , леблебия, страгали – това са имена на едно и също зърно, богато на протеини бобово растение. Наподобява соята със светлокафяв цвят, а начините за приготвяне са различни. Може да се използва за яхния, смляно като брашно за приготвяне на хляб, но също така нахутът може да се яде пържен, да не говорим за прочутия хумус, който се приготвя от сварен и пасиран нахут.
Малцина обаче подозират колко полезни лечебни свойства има това обикновено наглед зърно. Днес ще ви запознаем с по-важните от тях, заради които са го нарекли " Билка на бъдещето ":
Помага в борбата с диабета
Изследванията показват, че диабетици тип 1, които често консумират храни с високо съдържание на фибри, имат намалени нива на глюкоза, а диабетици тип 2 могат да подобрят нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Експертите препоръчват 21-25 грама диетични фибри на ден за жените и 30-38 грама за мъжете.
Запазва здравето на костите
Желязо, фосфати, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К, открити в нахута, допринасят за здравето и здравината на костите. Въпреки това трябва да се внимава, когато става дума за тези минерали, тъй като твърде много фосфор и твърде малко калций могат да доведат до отслабване на костите.
Понижава кръвното налягане
Една от най-важните промени, които трябва да направите, за да понижите кръвното си налягане, е да ядете храни с ниско съдържание на натрий, а нахутът е точно това. Освен това съдържа и калий, който е също толкова важен за нормализиране на кръвното налягане.
Нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Докато разтворимите фибри помагат за поддържане на жлъчката под контрол, неразтворимите фибри ускоряват храносмилането и помагат при загуба на тегло. Те също ви карат да се чувствате сити за по-дълъг период от време.
Добър източник на протеин за вегетарианци
Протеините, които могат лесно да бъдат получени от животински храни, са недостъпни за вегетарианците. За да компенсират липсата на протеин, най-добрият избор за тях би бил нахутът и пълнозърнестите храни. Това е добър източник на протеин без добавяне на калории и ненаситени мазнини.
Манган за производство на енергия в тялото
Манганът е минерал, който помага на тялото да произвежда енергия. Една чаша нахут два-три пъти седмично е достатъчна, за да заредите батериите за цяла седмица. Най-добрият начин е да ги ядете като лека закуска или да ги приготвите с малко сол.
Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за жените
Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за жени в менструация, кърмачки или бременни. Подрастващите деца също имат полза от включването на нахут в диетата си.
Стабилизира нивото на захарта в кръвта
Разтворимите фибри в нахута ще ви помогнат да поддържате кръвната захар под контрол. Ако сте резистентни към инсулин или имате диабет, нахутът е добър и осигурява постоянна, бавно изгаряща енергия.
Добър е за сърцето ви
Редовната консумация на нахут помага за намаляване на LDL или лошия холестерол в тялото ви. Високият холестерол може да причини инсулт и инфаркт, а нахутът е естествен начин за понижаване на лошия холестерол в тялото ви.
Нахутът също така съдържа големи количества фолиева киселина и магнезий, които са полезни за очите и увеличават притока на кръв.
Нахутът съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти. Това зърно намалява риска от рак на гърдата, предпазва от остеопороза и горещи вълни в менопаузата.