250 гр маргарин или масло
250 гр пудра захар
1 пакетче ванилова захар
шоколад за готвене - около 100 гр. (3 редчета)
4 яйца
5 супени лъжици захар
5 супени лъжици брашно
0,5 литър прясно мляко
1 кутия обикновени бисквити
Разбийте маргарина/маслото с пудрата захар. Добре е предварително да сте го оставили на стайна температура, за да се размекне. Щом се получи пухкав крем, се добавят ваниловата захар и настърганият шоколад за готвене.
В тенджера се сварява крем от 4 жълтъка, 5 супени лъжици захар, 5 супени лъжици брашно и половин литър мляко. Ври на тих огън при непрекъснато разбъркване, за да не се образуват бучици. Когато се сгъсти, кремът се сваля от огъня и се оставя да се охлади. В изстиналия крем се добавя сместа от разбития маргарин и шоколада и се бърка, докато се получи еднородна смес.
В таваичка се нарежда ред бисквити, предварително накиснати в топло прясно мляко. Покриват се с ред крем. Така се редуват пласт бисквити с пласт крем, като най-отгоре се завършва с крем.
Тортата може да наръсите с натрошени орехи, да покриете с разбита сметана или разбитите с малко захар белтъци от яйцата за крема.
Идея: Може да импровизирате с подредбата на тортата: например да я направите в правоъгълна форма за кекс, като редите бисквитите хоризонтално, а не вертикално. Освен това може да добавите шоколад само към половината крем и след това да редувате белия и шоколадовия крем с бисквитите.