Блага пита за Благовещение - мекичка и ароматна, звездата на празничната трапеза!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Блага пита за Благовещение - мекичка и ароматна, звездата на празничната трапеза!
Блага пита за Благовещение - мекичка и ароматна, звездата на празничната трапеза!
2682
Блага пита за Благовещение - мекичка и ароматна, звездата на празничната трапеза!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Благовещение е - един от най-светлите християнски празници на пролетта! По традиция на този ден се приготвят различни гозби, предимно със зеленолистни зеленчуци (вярва се, че именно на Благовещение за първи път се "хващаме" за зелено), но може ли празник без празнична погача ? Естествено, че не! Предлагаме ви да приготвите за семейството и гостите си тази Блага погача за Благовещение - сладка, пухкава и много декоративна!

Блага погача за Благовещение

Продукти:

700 г брашно

10 г суха мая

1 яйце

100 г захар

300 мл прясно мляко

30 мл олио

1 супена лъжица киселина (оцет или лимонов сок)

1 супена лъжица ванилова есенция

1/2 чаена лъжичка сол

70 г масло

2-3 супени лъжици кисело мляко

1 лъжица мед

100 гр. шоколад

кора от 1 портокал

Начин на приготвяне:

1.

Разбъркайте маята в топлото мляко. Добавете олиото, ванилията, киселината, яйцето и захарта и разбъркайте добре.

2. Добавете течността към брашното, добавете солта и настърганата портокалова кора и започнете да месите. Когато тестото стане на топка, добавете маслото и месете, докато се смеси с тестото.

3. Покрийте и оставете да престои един час. Разделете тестото на 10 части.

4. Разточете всяка част от тестото на дълга форма (вижте снимката) и я разполовете. От единия край сложете шоколада, а от другия направете разрези. Навийте го на кифличка. Повторете процедурата с всичките 9 части от тестото, като десетата ще бъде за средата.

приготвяне погача

тесто с шоколад

5. Рулцата се нареждат в намаслена кръгла тавичка с диаметър 30 см. По същия начин разточете и десетото парче тесто, сложете шоколад, направете разрези, навийте на руло по диагонал, след това като охлюв и го сложете в средата. Покрийте погачата и я оставете да втасва половин час.

погача с шоколад

6. Включете фурната на 180 градуса. Когато се загрее, преди да сложите погачата да се пече, я залейте с киселото мляко. Пече се около 30-40 минути, като при необходимост по време на печенето се покрива с фолио, за да не загори отгоре.

7. Когато се изпече и се извади от фурната, се намазва с мед.

блага погача

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft