Невероятният джоджен!

вход през zajenata.bg
264906

Джодженът , наричан у нас още гьозум , е широкоразпространена подправка. На българската трапеза тя неизменно присъства при приготвянето на бобени ястия, както и при подправянето на някои видове меса. Но освен като отлична кулинарна притурка, джодженът е растение, което е богато на множество полезни вещества. Благодарение на тях джодженът днес е често използвано средство със спазмолитично, местно обезболяващо и антисептично действие.

Джодженът увеличава секрециите в стомаха и червата, предизвикват разширяване на коронарните кръвоносни съдове и това са само малка част от благоприятните действия, които тази популярна подправка оказва върху нашия организъм.

Джодженът е известен с латинското наименование Mentha spicata, като синоним се използва и M. Viridis. Известен още и като Мятва, джодженът представлява вид мента, растяща в централна и южна Европа. По своята същност той е тревисто многогодишно растение, достигащо на височина 30-100 см, с листа, дълги 5-9 см и широки 1.5-3 см, с назъбени краища. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял, на дължина и ширина 2.5-3 мм. Джодженът вирее най-добре върху влажните почви.

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft