Има много рецепти за блатове , но не винаги са успешни, когато решите да ги реализирате. Днес ви предлагаме да опитате любимата рецепта за блат за торта на сладкарите - блат-великан ! Тайната тук е, че трябва да наситите тестото добре с кислород, така че цялата маса да е въздушна.
Блат-великан
Продукти:
6 яйца
120 гр.захар
2 гр.ванилия
130 гр.брашно
Приготвяне:
Внимателно отделете белтъците от жълтъците, така че нито капка от жълтъчната маса да не попадне в белтъците. Смелете жълтъците със захарта (100 гр.) и добавете към тях ванилията, разбъркайте и разбийте всичко с тел, за да се получи пищна и лека пяна.
Разбийте белтъците с миксер, като започнете с ниска скорост и постепенно увеличете скоростта. Без да спирате процеса на разбиване, изсипете останалата захар и разбийте, докато се получи здрава и стабилна пяна.
Една трета от белтъчната смес прибавете в жълтъците и внимателно разбъркайте с шпатула.
Пресейте брашното няколко пъти, така че да влезе в него достатъчно въздух, и го добавете внимателно към сместа с жълтъците.
Започнете да бъркате с шпатула отдолу-нагоре в една посока, като постепенно прибавяте останалите белтъци. Опитайте се да не нарушите въздушността на белтъците.
Температурата на печене е другият важен момент: Подходящата температура за такова тесто е 170 - 180 градуса, а блатът се пече от 40 до 60 минути.
Поставете тестото в студена фурна и го покрийте с перфорирано фолио. Ако нямате такова, просто пробийте обикновено фолио на няколко места с клечка за зъби, и покрийте формата с тестото с него.
Вратата на фурната при печене на блата никога не се отваря, в противен случай тестото спада. Когато времето за печене свърши, отворете вратичката и я оставете така за 10 минути. След това извадете блата и го оставете да изстине във форма за още 10 минути, преди да го извадите от там.