Блат-великан - любимата рецепта на сладкарите. При печене така бухва, че опира тавана на фурната:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Блат-великан - любимата рецепта на сладкарите. При печене така бухва, че опира тавана на фурната:
Блат-великан - любимата рецепта на сладкарите. При печене така бухва, че опира тавана на фурната:
42418
Блат-великан - любимата рецепта на сладкарите. При печене така бухва, че опира тавана на фурната:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има много рецепти за блатове , но не винаги са успешни, когато решите да ги реализирате. Днес ви предлагаме да опитате любимата рецепта за блат за торта на сладкарите - блат-великан ! Тайната тук е, че трябва да наситите тестото добре с кислород, така че цялата маса да е въздушна.

Тогава блатът ще се надигне тройно при печене и ще стане пухкав и въздушен. Ето рецептата за блат-великан :

Блат-великан

Продукти:

6 яйца

120 гр.захар

2 гр.ванилия

130 гр.брашно

Приготвяне:

Внимателно отделете белтъците от жълтъците, така че нито капка от жълтъчната маса да не попадне в белтъците. Смелете жълтъците със захарта (100 гр.) и добавете към тях ванилията, разбъркайте и разбийте всичко с тел, за да се получи пищна и лека пяна.

Разбийте белтъците с миксер, като започнете с ниска скорост и постепенно увеличете скоростта. Без да спирате процеса на разбиване, изсипете останалата захар и разбийте, докато се получи здрава и стабилна пяна.

Една трета от белтъчната смес прибавете в жълтъците и внимателно разбъркайте с шпатула.

Пресейте брашното няколко пъти, така че да влезе в него достатъчно въздух, и го добавете внимателно към сместа с жълтъците.

Започнете да бъркате с шпатула отдолу-нагоре в една посока, като постепенно прибавяте останалите белтъци. Опитайте се да не нарушите въздушността на белтъците. 

Температурата на печене е другият важен момент: Подходящата температура за такова тесто е 170 - 180 градуса, а блатът се пече от 40 до 60 минути.

Поставете тестото в студена фурна и го покрийте с перфорирано фолио. Ако нямате такова, просто пробийте обикновено фолио на няколко места с клечка за зъби, и покрийте формата с тестото с него.

Вратата на фурната при печене на блата никога не се отваря, в противен случай тестото спада. Когато времето за печене свърши, отворете вратичката и я оставете така за 10 минути. След това извадете блата и го оставете да изстине във форма за още 10 минути, преди да го извадите от там.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft