Яйченият блат "Кастела" е популярен японски десерт, придобил световна слава. Въздушното лакомство се приготвя в производствен мащаб и се изнася в различни страни по света. Особено популярен е блатът в Тайван. Именно там са започнали да го правят по свой начин, но не по-лош от оригинала.
За да направите въздушния царски блат , е важно да запомните няколко важни нюанса. Първо, количеството на съставките директно зависи от размера на формата. В нашия случай се нуждаем от квадратна форма за печене 18 см. На второ място, яйченият блат се пече при ниска температура на водна баня във фурната. Необичайно, нали? Ето цялата рецепта за Блат Всичко по 100 :
Царски блат Всичко по 100
Продукти:
100 гр. захар
100 гр.
100 гр. масло
100 гр. прясно мляко
6 яйца
Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. Пресейте брашното. След това смесете млякото и маслото в тенджера.
Разтопете съставките на слаб огън. След това изсипете горещата смес в брашното и разбъркайте добре. Добавете жълтъците един по един.
След това добавете течен ванилов екстракт към тестото на вкус. Разбийте белтъците със захарта до твърди върхове. След това изсипете останалата част от тестото в белтъците - постепенно!
Бъркайте внимателно сместа по посока на часовниковата стрелка, а купата местете обратно на часовниковата стрелка.
Увийте квадратна тава за печене с прозрачно фолио отвън, а отгоре завийте с алуминиево фолио. Покрийте вътрешността с хартия за печене.
Изсипете тестото във формата и загладете повърхността. Поставете тавичката с тестото в друга, по-голяма тава. Напълнете я с топла вода най-малко 80 градуса.
Поставете сладкиша с водната баня във фурната за 65-70 минути на 150 градуса.
Царският блат е готов. Може да го поднесете като сладкиш, нарязан на парчета, а може и да го сиропирате и напълните с вкусен крем! Да ви е сладко!