500 гр. боб
1 стрък праз
2 глави лук
няколко червени сухи чушки
За запръжката:
2-3 супени лъжици брашно
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица чубрица
2-3 скилидки чесън
олио
Подправки:
Вегета, черен пипер, сол, риган, дафинов лист - по желание
Със сигурност във всеки дом бобът е на почетно място, особено по време на пости. Днешното предложение ще зарадва всички негови почитатели и ще спечели дори и най-заклетите месоядци.
Оставете боба във вода за една нощ. След това го сложете да поври в тенджера под налягане заедно с обеления лук и сухите чушки (за около 15 минути, а може и по-малко, т.к. е бил накиснат). Долейте малко вода.
През това време нарежете праза на ситно и го запържете в малко олио. Поставете го в съда, в който ще печете боба, след което прехвърлете вътре и сварения боб (заедно с малко от течността).
След като се свари бобът, извадете лука и го пасирайте.
За запръжката на слаб огън в тиган поставете брашното да се запече и леко да пожълтее. След това поставете вътре малко олио и ситно нарязаната скилидка чесън, колкото да пусне аромата и вкуса си в мазнината. Добавете червения пипер и пасирания лук. Разбъркайте и добавете запръжката в боба и пържения праз.
Прибавете също подправки на вкус и хубаво разбъркайте. Отгоре подредете сушените чушки, покрийте с капак или фолио и печете във фурната на 200 градуса. Преди края на печенето свалете капака, за да се запече и отгоре (за съвсем кратко). Когато е готов, бобът трябва да има съвсем малко вода - тя ще попие, докато постепенно се охлажда.