Знаете ли, че хапването на боб помага за намаляването на лошия холестерол и риска от рак ?
Бобът осигурява на организма 5 химични съединения, които намаляват холестерола.
По съдържание на белтък белият боб превъзхожда някои риби и меса. Освен това организмът усвоява пълноценно 60-80% от този белтък.
Бобените зърна са източник на сапунини и изофлавини – вещества, които пазят от рак стомаха и рак на дебелото черво.
Белият боб съдържа арнитин, който има инсулиноподобно действие и се препоръчва на болни от диабет. Зърната осигуряват още шест от осемте важни аминокиселини, които регулират обмяната на веществата и стимулират белтъчния синтез, подчертава monitor.bg. Съдържанието на целулоза пък ускорява перисталтиката на червата и предпазва от запек.
Бобът има изключително висока хранителна стойност. Приблизителните стойности, които посочва wikipedia.org са: белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%; съдържа витамини от групата B ивитамин C.