250 г бял боб
4 глави червен лук
1 кубче телешки бульон
1 дафинов лист
4 домата
4 скилидки чесън
3 с.л. олио
1 ч.л. мащерка
черен пипер
120 мл сухо бяло вино
50 г настърган кашкавал
сол
Накисваме боба за 1 нощ в подсолена вода, после изхвърляме водата и заливаме боба с нова. Слагаме го на огъня и когато кипне, добавяме ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън и кубчето бульон. Варим боба около 80 мин, похлупен, на тих огън. Слагаме в тиган обелените и нарязани на кубчета домати, добавяме мащерката, виното и черния пипер и варим 10 минути на умерен огън. Разбъркваме доматения сос с боба и изсипваме сместа в тавичка, залята с олио. Поръсваме ястието с настъргания кашкавал и го печем 20 мин в сгорещена до 180 градуса фурна.