600 гр. бял боб
4 глави червен лук
3 печени червени чушки
4 скилидка чесън
олио, сол, черен пипер, дафинов лист
пюре от печени червени чушки или чаена лъжичка натрошени люти чушки
За кюфтетата:
300 гр. мляно месо
1 яйце
2 скилидки чесън
1-2 супени лъжици брашно
1-2 супени лъжици масло
сол и черен пипер
За запръжката:
1 чаена лъжичка червен пипер
Измийте боба и го накиснете във вода нощта преди готвенето.
На сутринта долейте с вода и го поставете на котлона да заври, след това се изхвърлете водата и измийте боба. Отново го залейте с вода, добавете сол, 1-2 супени лъжици олио и го оставете да ври. Внимавайте зърната да останат цели.
Нарежете лука на ивици и го запържете на силен огън. Щом се запържи, добавете чесъна, нарязан на филийки, печените чушки, също нарязани на филийки. Пържете всичко на висока температура, след което разбъркайте и добавете лъжица пюре от чушки или натрошени люти чушки. Запържете за кратко и дръпнете от огъня.
В дълбока тенджера или глинено гърне сложете половината сварен боб (без водата), покрийте със сместа от запържени чушки и лук, и изсипете останалата част от боба. Подправете със сол, черен пипер и подправки на вкус, добавете дафинов лист и налейте водата, в която е врял бобът, така че да покрие съдържанието на съда. Сложете ястието да се пече във фурната, загрята на 200 градуса.
Веднага след като поставите боба, пригответе кюфтетата.
Към каймата добавете яйцето, настърган чесън, подправки на вкус и малко брашно. Омесете каймата. Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно. Запържете ги до златисто-кафяво. Добавете към кюфтетата една супена лъжица червен пипер, запържете и ги изсипете върху боба от фурната. Похлупете съда и върнете във фурната.
Намалете температурата на 180 градуса и печете всичко още 30-40 минути.