250-300 г зрял боб
200 г пушени гърди
1 глава кромид лук
1 морков
1-2 стръка целина
1-2 с.л. свинска мас
1 ч.ч. домати от консерва
3 скилидки чесън
1-2 с.л. брашно
2-3 ч.л. червен пипер
1-2 ч.л. джоджен
1 ч.л. сол
Време: 1 час
1. Накисваме зрелия боб във вода. След като набъбне, го отцеждаме и поставяме в тенджера под налягане.
2. Заливаме боба с 1 л студена вода и прибавяме кокалите и сланината от бекона, нарязани на кубчета.
3. Нарязваме лука на ситно, моркова – на едри парчета, а целината – на колелца.
4. Прибавяме зеленчуците към боба. Затваряме тенджерата и след като налягането се повиши, варим около 20 мин.
5. Приготвяме запръжката. Нарязваме на кубчета пушените гърди, запържваме ги, добавяме свинската мас.
6. Нарязваме чесъна на ситно, прибавяме го към месото. Поръсваме с брашното, разбъркваме. Оттегляме от котлона, след няколко секунди поръсваме с червен пипер.
7. Прибавяме и консервираните домати, отново разбъркваме.
8. Изсипваме запръжката при боба, поръсваме със сол и джоджен. Затваряме отново тенжерата и варим 5 мин. след като налягането се повиши.