4 резена пушен бекон или шунка, нарязан на кубчета
1 с.л. олио
1 с.л. масло
1 голяма глава кромид лук, нарязан
1 голям морков, обелен и нарязан (1 чаша)
2 стръка целина, нарязана на кубчета (1 чаша)
2 средно големи картофа, нарязани на кубчета (1¼ чаша)
1 чаша замразена царевица
3 стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
3 ½ чаши пилешки или зеленчуков бульон
250 мл. сметана за разбиване
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол
черен пипер
Загрейте олиото в тенджера и запържете вътре бекона, докато стане хрупкав. Изхвърлете малко от олиото, като оставите около 1 ½ с.л. в тенджерата. Прибавете лука и бъркайте, докато стане леко златист. Сложете при лука морковите, целината, картофите, дафиновия лист, царевицата, мащерката, маслото, малко сол и черен пипер. Продължете с бъркането с дървена лъжица за около 5 минути, след това сипете бульона. Оставете супата да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути. Махнете дафиновия лист и добавете сметаната. Оставете да ври на бавен огън за още 5 минути, след което добавете магданоза и доовкусете със сол и черен пипер. Поднесете супата топла.