Богородична празнична погача - мека като пух и богата на вкус! Ето как да я приготвите и оформите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Богородична празнична погача - мека като пух и богата на вкус! Ето как да я приготвите и оформите:
Богородична празнична погача - мека като пух и богата на вкус! Ето как да я приготвите и оформите:
20571
Източник: gotvach.bg
Богородична празнична погача - мека като пух и богата на вкус! Ето как да я приготвите и оформите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес е Голяма Богородица - един от най-важните и почитани християнски празници. По традиция на трапезата се поднася обреден хляб , т.нар.

Богородична погача . Мека и пухкава, празничната питка е отлична добавка към обяда и вечерята, или пък чудесна сутрешна закуска. Ето рецептата за празнична Богородична погача :

Богородична погача

Продукти:

30 гр. прясна мая (2/3 от едно кубче)

1 ч.ч. топло прясно мляко

1 ч.ч. хладка вода

1 с.л. сол

3 с.л. захар

около 800 гр. брашно

4 с.л. олио

3 яйца

1 с.л. прясно мляко за намазване

за поръсване - сусам, маково семе

парче масло - за намазване

мед - за намазване

Приготвяне:

Разтворете маята в 100 мл хладка вода заедно с 1 с.л. от захара и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.

През това време пресейте останалото брашно в дълбок съд и оформете кладенче. Изипете вътре шупналата мая, добавяме топлото прясно мляко, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като заделите 1 жълтък за намазване отгоре.

Постепенно поемайки от брашното, замесете средно меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Оставете тестото да втаса покрито на топло, докато удвои обема си (около 40 минути).

Отделете около 1/3 от тестото за украсата в средата.

Останалото тесто разделете на 5 еднакви топки. Разточете ги на кръгли, тънки кори, като мажете всяка с мазнина. Подредете ги една върху друга, навийте на руло и нарежете на 16 триъгълника. Подредете триъгълниците по ръба на намазнена тавичка (може да я покриете и с хартия за печене).

От отделеното тесто оформете още 3 кори, намажете с мазнина и навийте на руло, което разделете на 4 по-големи "охлюва". Поставете ги изправени в средата на погачата.

Оставете да втаса отново и да напълни тавата, след което отгоре намажете със смес от отделения жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио. 

Най-отгоре поръсете с парченца масло и семена по избор.

Изпечете погачата в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края може да покриете с алуминиево фолио, за да не се препече отгоре.

Извадете погачата върху решетка да се охлади и намажете с мед за разкош.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft