Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата - мекичка и пухкава. Стъпка по стъпка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата - мекичка и пухкава. Стъпка по стъпка:
Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата - мекичка и пухкава. Стъпка...
230739
Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата - мекичка и пухкава. Стъпка по стъпка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традиционното меню за Бъдни вечер не може да мине без царицата на празничната трапеза - постната погача . Някои домакини я месят по класически начин - със сода, а други - с мая.

Както и да решите да я омесите, магията й се крие в украсата, която ще изберете. Символите, които се поставят върху обредния хляб , се наричат за здраве, плодородие и берекет. Днес ви предлагаме една лесна рецепта за традиционна содена погача с украса - стъпка по стъпка:

содена питка с украса

Традиционна содена погача за Бъдни вечер

Продукти:

  • брашно - 500 гр.
  • газирана вода - 350 мл, топла
  • олио - 5 супени лъжици
  • оцет - 1 супена лъжица
  • захар - 2 супени лъжици
  • лимонов сок - 3 лъжици, прясно изцеден
  • сода бикарбонат - 1 чаена лъжичка

Приготвяне:

Пресейте брашното 3 пъти в съда, в който ще месите (така ще влезе достатъчно въздух), оформете кладенче и в него сложете захарта, олиото, содата, смесена с лимоновия сок и газираната вода, предварително леко загрята. 

Разбъркайте и омесете меко тесто. Увийте го с кърпа и оставете да почива на топло за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за украсата, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на малка тавичка, намазана с олио. 

За питката на Бъдни вечер е характерно, че е богато украсена. Започнете първо с кръста - с помощта на две вилици оформете кръст по цялата повърхност на питката, като прищипвате тестото и го повдигате нагоре. След това направете две пиленца, като усучете фитил от тестото и завържете на възелче.

Може да добавите слънце и грозд - за плодородие и спорна година, както и други характерни символи - житен клас, домашни животни, геометрични фигури и пр. Набодете повърхността на питката на няколко места с вилица или нож, за да не се напука по време на печенето. 

Поставете погачата в предварително загрятата фурна на 190 градуса и печете около 35 минути, докато стане златисто-червена. Извадете готовата питка и я покрийте с навлажнена и добре отцедена чиста памучна кърпа за около 10 минути, така че да омекне.

Приятен апетит и светъл празник!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft