Традиционното меню за Бъдни вечер не може да мине без царицата на празничната трапеза - постната погача . Някои домакини я месят по класически начин - със сода, а други - с мая.
Традиционна содена погача за Бъдни вечер
Продукти:
- брашно - 500 гр.
- газирана вода - 350 мл, топла
- олио - 5 супени лъжици
- оцет - 1 супена лъжица
- захар - 2 супени лъжици
- лимонов сок - 3 лъжици, прясно изцеден
- сода бикарбонат - 1 чаена лъжичка
Приготвяне:
Пресейте брашното 3 пъти в съда, в който ще месите (така ще влезе достатъчно въздух), оформете кладенче и в него сложете захарта, олиото, содата, смесена с лимоновия сок и газираната вода, предварително леко загрята.
Разбъркайте и омесете меко тесто. Увийте го с кърпа и оставете да почива на топло за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за украсата, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на малка тавичка, намазана с олио.
За питката на Бъдни вечер е характерно, че е богато украсена. Започнете първо с кръста - с помощта на две вилици оформете кръст по цялата повърхност на питката, като прищипвате тестото и го повдигате нагоре. След това направете две пиленца, като усучете фитил от тестото и завържете на възелче.
Може да добавите слънце и грозд - за плодородие и спорна година, както и други характерни символи - житен клас, домашни животни, геометрични фигури и пр. Набодете повърхността на питката на няколко места с вилица или нож, за да не се напука по време на печенето.
Поставете погачата в предварително загрятата фурна на 190 градуса и печете около 35 минути, докато стане златисто-червена. Извадете готовата питка и я покрийте с навлажнена и добре отцедена чиста памучна кърпа за около 10 минути, така че да омекне.
Приятен апетит и светъл празник!