Ориенталските десерти нямат равни. Днес ще ви представим поредното доказателство: " Бурфи " е ориенталски десерт, произхождащ от Индия . Той има подчертан сметанов вкус , напомнящ на кондензирано мляко . Но в същото време деликатесът напомня и млечна нуга. Дори децата могат да го приготвят: много е лесно и бързо - само за 15 минути.
Най-трудното е да изчакате, докато стегне в хладилника, за да се нареже на хапки. Всички ще го обожават!
БУРФИ С ФЪСТЪЦИ
Продукти
- 100 гр. масло
- 100 гр. пудра захар
- 110 гр.гъста сметана с 25% масленост
- 250 гр. сухо мляко
- 100 гр. фъстъци (може и солени, а може да замените с ядки по желание)
Приготвяне
В тенджера с дебело дъно поставете маслото, нарязано на парчета. Добавете пудрата захар, разбъркайте и поставете на котлона. Загрейте при умерена температура, докато захарта се стопи. След това прибавете заквасенате сметана, смесете я с енергично бъркане, така че да няма бучки. Дръпнете тенджерата от огъня и охладете съдържанието до стайна температура.
Добавете сухото мляко (на малки порции) към охладената маса, като бъркате с миксер след всяка доза. Когато сместа се сгъсти, продължете да бъркате с шпатула, докато достигне пълна хомогенност. Запечете ядките в сух тиган (или във фурната) в продължение на 10 минути, охладете и сложете в млечната смес. Не е необходимо да се режат. Много вкусно се получава с осолени фъстъци.
Изсипете цялата смес в силиконова форма (можете да я намажете с масло), покрийте с прозрачно фолио и я поставете в хладилника за поне 3-4 часа. След като се втвърди добре, извадете десерта от формата и обърнете върху десертна чиния. Поръсете с фъстъци отгоре (леко намачкани), като ги притискате с ръце. Нарежете на ромбове и поднесете хапчиците.
Забележка: Използвайте масло и сухо мляко само с високо качество, за да постигнете най-добрия резултат.