Божествен козунак с течен шоколад и ядки - райска наслада от пухкаво тесто:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Божествен козунак с течен шоколад и ядки - райска наслада от пухкаво тесто:
Божествен козунак с течен шоколад и ядки - райска наслада от пухкаво тесто:
39119
Източник: gotvach.bg
Божествен козунак с течен шоколад и ядки - райска наслада от пухкаво тесто:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Козунакът е един от символите на Великден и гост във всеки дом за празника. Показвали сме ви какви ли не рецепти: Царски козунак с локум, Козунак на конци с газирана вода, Мързелив козунак в хлебопекарна, Икономичен козунак с 1 яйце, а наскоро ви споделихме кои са 7-те тайни на перфектния козунак.

Днес пък ще ви дадем рецептата за Божествен козунак с течен шоколад и ядки. Вкусът му няма равен- ще се убедите сами!

Козунак с течен шоколад

Продукти:

500 гр.брашно

21 гр. прясна мая (1/2 кубче прясна)

200 мл прясно мляко

3 яйца

130 гр. захар

60 гр. масло

40 мл олио

кората на 1/2 лимон

кората на 1/2 портокал

2-3 праха ванилия (1 капсула течна)

1 с.л. коняк (може ракия или друг твърд алкохол)

За плънката:

течен шоколад - 150 г

орехи - 100 г

За поръсване:

кристална захар

филирани бадеми

козунак с течен шоколад

Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.

Пресейте брашното 2-3 пъти.

Разбийте яйцата (1 жълтък отделете за намазване на козунака) със захарта много добре. Прибавете ванилията, алкохола, втасалата вече мая, настърганите кори от лимона и портокала. Разбъркайте всичко и започнете да добавяте по малко от брашното и половината от смесените масло и олио.

До този момент може да работите и с миксер. Доомесете с останалото брашно на ръка. Когато брашното е поето изцяло, започнете да прибавяте останалата мазнина, като разтегляте тестото, намазнявате и прегъвате на плик. Това направете на 3-4 пъти, докато се абсорбира напълно.

Сложете готовото тесто в намазнен съд и го покрийте с фолио. Оставете на топло да втаса за около 2 часа.

Разтопете в микровълнова фурна шоколада за 30 секунди, за да се втечни. Разделете втасалото вече тесто на три части. От всяка оформете продълговата елипса. Намажете с разтопения шоколад и поръсете с нарязани или смлени орехови ядки. Откъм дългата страна навийте на руло и леко усучете. Така направете и с останалите две части. Оформете на плитка и поставете в подмазан съд, в който ще печете.

Следва отново втасване за около 30 минути. Разбъркайте отделения жълтък с малко вода и намажете козунака. Поръсете със захар и филиран бадем и печете в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 25-30 минути

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft