За основата:
1 ¼ чаша грахамови бисквити, на трохи
2 с.л. захар
1 ч.л. лимонова кора
¼ чаша разтопено масло
За боровинковия сос:
1 опаковка (335 гр.) замразени боровинки, размразени предварително
¼ чаша захар
1 с.л. нишесте
За плънката:
2 (225 гр.) опаковки крема сирене (тип Филаделфия)
¾ чаша захар
2 ч.л. лимонова кора
2 ч.л. ванилия
1/3 чаша прясно мляко
½ чаша заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. брашно
Забележка: всички продукти трябва да са със стайна температура
Загрейте фурната на 160 градуса. За основата: смесете бисквитените трохи, захарта, лимоновата кора и маслото. Притиснете получената смес плътно по дъното и стените на форма с пръстен (диаметър 18 см.). Изпечете за 7-10 минути, докато коричката покафенее.
За соса: смесете боровинките, захарта и нишестето в тиган за сос. Оставете да заври и бъркайте на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Заделете 1/2 чаша от соса за плънката, а останалия сос оставете в хладилника.
За плънката: в дълбока купа разбийте крема сиренето с електрически миксер на средна скорост, докато стане гладка смес. Добавете захарта, лимоновата кора и ванилията и бъркайте, колкото да се смесят добре. Прибавете млякото и сметаната и отново объркайте добре. Прибавете яйцата - едно по едно, като биете на ниска степен след всяко, колкото да се поеме от сместа. Излейте половината от плънката върху изпечената основа. Вниматено пускайте с лъчица купчинки от половината заделен боровинков сос, след което с нож прокарайте няколко "разреза" в плънката, така че да се получи цветен мотив с мраморен ефект. Повторете с останалата плънка и сос.
Изпечете чийзкейка за 45-60 минути, или докато центърът му е почти втвърден. Изключете фурната и оставете вратичката открехната, за да се охлади за няколко часа. Покрийте и оставете изстиналия сладкиш в хладилника за поне 4 часа, преди да поднесете. Поднесете с останалия боровинков сос и настъргана лимонова кора.