Тези бохемски пастички са много сочни и пълни с крем. Всъщност рецептата не е нова, а взета от безценния "бабин тефтер", където се крият най-големите вкусотии от едно време. Невероятно кремообразен сладкиш с перфектна комбинация от вкусове - идеален за всеки празник или просто добавка към любимото кафе:
Бохемски пастички
Продукти:
За блата:
12 белтъка
12 супени лъжици захар
2 супени лъжици канела
200 г орехи
4 супени лъжици брашно
50 г шоколад
От тези съставки изпечете 2 кори, които след това разделете на две и се получават 4 по-малки кори.
За крема:
1 л прясно мляко
12 жълтъка
12 с.л.
250 г захар
2 пакетчета ванилова захар
300 г масло (маргарин)
Разделяте крема на две. В едната половина сложете 200 г бял шоколад, а в другата 200 г черен шоколад. Тортата се сглобява и декорира по ваше желание.
Начин на приготвяне:
За крема отделете в отделна купа 12 жълтъка и към тях добавете 2 пакетчета ванилова захар и 250 г обикновена захар и разбийте с миксер. Когато сместа се сгъсти и захарта се разтвори, постепенно добавете малко мляко (приблизително 1 чаша) и продължете да бъркате до гладка смес.
Добавете 12 супени лъжици брашно и разбъркайте, за да няма бучки. Сложете останалото мляко в тенджера и към него добавете жълтъчната смес. На умерена температура варете кремапри непрекъснато бъркане, докато се сгъсти като пудинг.
Готовият крем се изсипва в отделна купа, покрива се със стреч фолио в контакт, за да не хваща коричка и се оставя настрана да изстине на стайна температура. В друга купа разбийте 300 г масло, което предварително е размекнато на стайна температура.
След това започнете да смесвате охладения крем и разбитото масло, като го добавяте лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. След като сте готови, трябва да се получи гладък равномерен крем, с който ще слепите корите.
Разделете крема на две. В едната половина сложете 200 г разтопен бял шоколад, а в другата - 200 г разтопен черен шоколад. За блата е необходимо да се направят 2 кори, които в последствие се разделят на две и се получават 4 кори.
Приготвяне на блатовете (за първия блат): В купа се слагат 6 белтъка и се разбиват на пяна с миксер. След това започнете постепенно да добавяте 6 супени лъжици захар при непрекъснато разбиване. Когато получите плътен сняг, който не пада от лъжицата, добавете лъжица канела, 100 г едро смлени орехи и 2 равни лъжици брашно, след което разбъркайте бавно с шпатула, докато съставките се смесят.
Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Тестото се изсипва в тава с размери 35х45 см, застлана с хартия за печене, и се разстила хубаво, върху тестото се настъргва 20-30 гр. шоколад и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса да се пече 10-12 минути. По същия начин направете и втората кора.
След като направите и двете кори ги разполовете, за да станат 4 блата.
Щом сте готови, слепете блатовете с приготвените два вида крем.
Първо може да започнете с половината крем от черен шоколад, а след това покрийте с втора кора и нанесете половината от крема с бял шоколад. След това продължавате с реденето на корите и кремовете.
След като сглобите тортата, я украсете по ваше желание. Може да се залее с разтопен шоколад и да се поръси с натрошени ядки. Когато изстине, може да я сервирате, като я нарежете на парчета по желание - Бохемски пастички. Точно така правеше баба, от чийто тефтер е рецептата.
Независимо дали тортата се реже на кубчета или на продълговати пасти, тя е твърде кремообразна и сочна, а оттам и прекалено вкусна.
Да ви е сладко!