Боядисване на яйца за Великден по рецептите на баба с естествени багрила

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Боядисване на яйца за Великден по рецептите на баба с естествени багрила
109518
Снимков материал: pixabay.com
Боядисване на яйца за Великден по рецептите на баба с естествени багрила

Ако искате да се съобразите със здравословния начин, да избегнете изкуствените оцветители и да се върнете към традициите на нашите баби , може да използвате един от тези естествени методи с природосъобразни багрила за боядисване на яйца тази година.

Първо:
съберете малки листенца от здравец, ягоди, цветя и всякакви различни зелени листа, които смятате, че могат да ви свършат работа.

Второ:
Няколко идеи, как да постигнете различни цветове:
Различни нюанси на червеното: цвекло, ягоди, червени боровинки, гроздов сок, червен лук, червено зеле
Различни нюанси на жълтото: обелки от лук, портокалови и лимонови обелки, настъргани моркови, семена от целина, кимион на прах.
Светло зелено: листа спанак
Златисто: обелки от жълти ябълки
Светло синьо: замразени сини боровинки
Светло кафяво: силно кафе

  

Трета стъпка:
Поставете материалите в отделни съдове, като не ги смесвате и варете в продължение на тридесет минути под капак, за да се събират изпаренията. Когато вече имате боя, прецедете течността.

Следваща стъпка:
Пригответе следните материали:
Оцет
Ножица
Чорапогащи
Връвчици
Решетъчна лъжица
Хартиени кърпи
Олио, зехтин, или мас
Нарежете чорапите, или чорапогащите на такива парчета, че да може да увиете яйце с тях и да можете да го завържете.

Пета стъпка:
Как да сварим яйцата без да се напукат ?
Чували ли сте от вашите майки, че яйцата трябва да се варят, когато са престояли известно време в хладилника.

Купете яйцата два-три дни преди варенето. Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.
Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята.
Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода. Тя трябва да покрива около един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.
И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.
Варете ги на ниска температура.

Шеста стъпка:
Поставете растителните „принтове“ върху яйцата, овивате ги с чорапчетата и ги връзвате здраво (тук най-добре е да имате помощник), така че да не се разместят листата.
След като сте увили яйцата, ги потопете ги в различните бои, които сте приготвили и ги оставете, докато се оцветят, след което ги извадете и ги оставете да изсъхнат. Ако нямате търпение да видите резултата, можете и веднага, след като ги извадите от боята да ги разтворите, но трябва да сте много внимателни, за да не случи така, че част от боята да се размаже по местата, където са били листата.

      

Последната стъпка е, да намажете боядисаните яйца с мазнина по избор, за да лъснат и това е, след като са напълно сухи от боята.
Успех!


        

Във видеото по-долу е представено боядисване на яйца , което не е съвсем като представеното по-горе, но е интересно да го видите, защото  там също се използват натурални продукти:

Loading the player...
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft