Портокаловият сладкиш по тази рецепта е изключително вкусен и сочен. Приготвя се много лесно: трябва да разбиете съставките и да го изпечете, след което да го полеете с портокаловия сироп. Можете да го приготвите в кексова или друга форма. Бразилската торта е наистина вкусна и сочна и със сигурност ще я правите много често. Ето необходимите съставки за ароматния и екзотичен портокалов сладкиш :
Бразилска портокалова торта
Продукти:
За тестото (чаша 200 мл):
3 яйца
1 чаша захар (160 г)
3/4 чаша олио (150 мл)
1 чаша портокалов сок (200 мл)
1 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
2,5 чаши брашно (250 г)
1 супена лъжица бакпулвер (14 г)
За сиропа:
1,5 чаши портокалов сок (300 мл)
4 супени лъжици захар (50 г)
Освен това:
Форма за кекс 23х8 см с дупка в средата
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцата заедно със захарта, докато започне да се разтваря. След това добавете всички останали съставки, с изключение на брашното, и разбийте отново с бъркалка, докато сместа стане гладка.
След това започнете постепенно да добавяте брашното, като бъркате непрекъснато, докато получите хомогенна, гладка смес, без бучки. Бакпулверът винаги се добавя накрая, за да не загуби преждевременно свойствата си.
Когато добавите бакпулвера, изсипете получената смес във форма за кекс (или в каквато желаете форма), предварително намазана добре с масло. Печете в предварително загрята фурна на 200 (или 180 градуса, в зависимост от фурната) и печете около половин час.
През това време пригответе сиропа: в 300 мл портокалов сок добавете 4 супени лъжици захар и разбъркайте, докато захарта се разтопи добре. За да сте сигурни, че е напълно разтворена, сложете сиропа в микровълновата за 2 минути или го загрейте на много слаб огън. Оставете настрана да се охлади.
Проверете дали сладкишът е изпечен с дървено шишче - ако излезе сухо, това означава, че е добре изпечен. Набодете го на няколко места, за да поеме добре сиропа. Залейте горещия сладкиш с охладения сироп и го оставете да попие 20 минути.
След изтичане на времето можете да обърнете портокаловата торта с помощта на чиния. Можете да го украсите с глазура или плодове на вкус, но няма нужда. И така тортата е много вкусна.
Да ви е сладко!