Ако искате да опитате нещо различно от традиционната баница с готови кори, непременно си пригответе тази стара рецепта. Всички, които опитат Баницата без месене , остават сити и доволни. Време е да си припомним тази лесна за приготвяне рецепта, а за баницата нямам думи.
На пластове, сочна, вкусна... Залята е с вкусен сос, който я прави още по-сочна, а за него ви трябват само брашно, сол и вода. Няма мая, няма чакане да втаса, няма месене. Опитайте рецептата на Валентина, която ще ви върне в доброто старо време. Ето какво ви трябва:
Баница без месене със сочна заливка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 800 г - 1 кг брашно
- 2 чаени лъжички сол
- 1,5 л вода
- 200 г домашна мас (може и олио, масло или смес)
Който иска може да добави сирене или крема сирене. Не е включено в оригиналната рецепта.
ПРОЦЕДУРА:
Изсипете брашното в дълбока купа. Необходими са ви около 1 кг брашно, но първоначално сложете по-малко, около 800 г, след което добавяйте, ако е необходимо. Направете малка дупка в брашното, където ще добавите 2 чаени лъжички захар.
Разбъркайте внимателно с тел или бъркалка, след което постепенно налейте 1,5 л.
Пригответе свинската мас и в отделен съд пригответе натрошеното сирене (ако е необходимо го посолете). Ако не желаете може да приготвите баницата без сирене. Огнеупорна форма (аз използвах кръгла) намажете добре със свинска мас по дъното и стените на по-дебел слой.
Включете фурната да загрява на 220 градуса и сложете намазнения съд във фурната най-отдолу, без решетка, да загрява. Когато фурната загрее, внимателно извадете тавата от фурната и залейте с тънък слой от приготвената заливка.
Сипете с черпак, както се сипват палачинки в тиган, докато се покрие цялата повърхност на съда. Върнете във фурната в долната част, за да се запече леко. Когато повърхността на сместа хване коричка, намажете отгоре с малко свинска мас, след което изключете долния реотан на фурната.
Наредете сирене, след което изсипете втори "блат" с черпака, но не по цялата повърхност на първата кора. Върнете във фурната да се запече на горен реотан. Приготвяте процедурата до изчерпване на заливката и не е нужно да слагате сирене на всеки слой, а само да го мажете с мазнина.
Сместа се изсипва разлята върху отделни части от повърхността, като само първата трябва да покрива цялото дъно на съда. Печенето на всеки нов слой става много бързо. Преди да изсипете последната част от тестото, намазнете, натрошете сирене и залейте.
Върнете във фурната за още 10 минути. Цялата процедура ще отнеме около 1 час, включително печенето. Оставете баницата да изстине, след което я сервирайте топла с чаша кисело мляко.
Тази баница е известна с това, че се яде с ръце, децата я обожават.