Брезовият сок е много тонизираща напитка и същевременно оказва лечебно действие върху организма. Сокът от бреза е приятен на вкус, освежаващ и укрепващ организъма.
Процесът на сокодвижение при брезите е най-силен през пролетта (по време на топенето на снега, преди появяването на младите листенца). Брезата „плаче“ в продължение на 15-20 дни и ни дава сладък брезов сок!
Той съдържа калий, калций, магнeзий, желязо и дъбилни вещества.
Как се добива брезов сок? В брезата се срязва неголямо отвор, дълбок 3-4 см. Потеклият се сок се събира в съд, прикрепен за дървото. Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола за да се „запуши“ кората и да не боледува дървото.
Натуралният брезов сок е известен със своите лечебни свойства. За медицински цели се използват листата, кората,пъпките, ресите. Полезните биологически съединения, соли и минерали, разтворени в сока, образуват почти универсално, укрепващо организма лекарство, пише „Русе инфо“.
В състава на сока влизат ензими, органични киселини, дъбилни вещества, соли на калций, калий, желязо, растителни хормони, глюкоза и вещества, обладаващи висока антимикробна активност (фитонциди). Съдържа до 2% захар.
Брезовият сок разрушава бъбречни камъни. Ефективен е при лечение на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит. Способства за извеждането от организма вредните вещества. Освен това сокът притежава регенериращо действие и стимулира обмяната на веществата.