Продукти:
900 гр. броколи, изчистени от стъблата и нарязани на цветчета (около 8 чаши цветчета)
Сол за водата за бланширане
2 дебели ленти бекон (около 50гр.), нарязани на парченца по около 6 мм.
1/3 чаша брашно
5 разбити яйца
1/2 чаша сметана
1 чаша пълномаслено мляко
2-3 с.л.
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. дижонска горчица
220 гр. сирене Чедър, настъргано
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера с вода на котлона, добавете сол и я оставете да заври. Добавете броколите и варете за около 3-5 минути или докато броколите могат да се набодат лесно на вилица, но все още останат твърди. След като броколите са готови ги прецедете и полейте със студена вода, за да спрете топлинния процес.
Докато броколите се варят пригответе бекона в тиган на средно силен котлон. Оставете бекона леко да покафенее, но да не става хрупкав. Сложете готовия бекон на кухненска хартия за да абсорбирате мазнината и оставете настрани.
Загрейте фурната на 220 C. Сложете мазнина в тава с големина 2 литра и 300 мл. Разбъркайте яйцата в средно голяма купа и ги добавете към брашното. След това добавете сметаната и млякото към тях. Добавете солта, черния пипер и дижонската горчица. Добавете и една трета от сиренето Чедър. Сложете бланшираните броколи в тавата и ги поръсете с една трета от сиренето Чедър. Добавете парченцата бекон върху броколите. Добавете сместа с яйцата, като я налеете така, че да запълните всички празнини между броколите. Поръсете с останалото сирене Чедър.
Печете 25-40 минути, или докато ястието се запече. Ако горната част на ястието хване кафява коричка можете да го покриете с алуминиево фолио, за да го предпазите от изгаряне.