1 патладжан, нарязан на малки кубчета и задушен
1-1,5 кг. чери доматчета, нарязани на половинки
110 гр. краве сирене, натрошено
4 листенца пресен босилек, накъсан (може и повече)
1/4 чаша бял балсамов винегрет (рецептата следва по-долу)
зехтин на вкус
балсамова редукция (оцет) за поръсване
сол и черен пипер на вкус
1 хлебче чабата, нарязано на резени, предварително намазани с масло и запечени
За балсамовия винегрет:
1 чаша бял балсамов оцет
2 чаши зехтин екстра върджин
1 ч.л. захар
2 ч.л. смлян лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. прясна мащерка
1 ч.л. прясно нарязан див лук
Нарежете патладжана на приблизително еднакви малки кубчета, подправете със сол и задушете, след което разстелете върху широка чиния, за да изстинат. Нарежете чери доматчетата на половинки и сложете в купа. Накъсайте босилека и добавете при доматите. Щом изстине патладжанът, добавете и него в купата при доматите и сложете белия балсамов оцет. Объркайте леко, подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание може да пуснете сместа в блендер и да пулсирате 3-4 пъти, така че да е нарязана по-ситно.
Вземете нарязания хляб и го запечете с маслото в сух тиган от двете страни, докато стане златисто-кафяв.
Сложете хлебчетата върху плато, покрийте обилно със сместа от купата и поръсете с балсамовата редукция, след което - с още босилек, ако желаете.