за хумуса:
400 г сварен нахут или от консерва
2 с. л. сусамов тахан
4 с. л. зехтин
4 с. л. лимонов сок
2 скилидки чесън, ситно скълцани
сол на вкус
за брускетите:
1 франзела
100 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
маслини и домат за гарниране
Нахутът се прецежда, като течността се запазва. Пасира се и се прибавят таханът, лимоновият сок и чесънът. Налива се на тънка струйка зехтинът. Посолява се на вкус и се слага в хладилника.
Франзелата се нарязва на тънки филии. Пасират се заедно чесъна, магданоза и зехтина. С получената смес се намазват филиите и се слагат да се запекат на 200°С за 5-6 мин.
Преди сервиране брускетите се намазват с хумуса и се гарнират с маслини и доматени резени.