Бутчета фрикасе по селски - манджа, която не се забравя!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бутчета фрикасе по селски - манджа, която не се забравя!
Бутчета фрикасе по селски - манджа, която не се забравя!
35897
Бутчета фрикасе по селски - манджа, която не се забравя!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

" Пиле фрикасе " по своята същност е бърза френска пилешка яхния, приготвена от бутчета в кремообразен сос с бели гъби. Малко се различава от фрикасето такова, каквото го правим у нас.

Всъщност това е вид селско (провинциално) ястие в семеен стил, което е достатъчно лесно за приготвяне през работната седмица.

Месото е много вкусно и сочно, сосът също. Ето какво ви трябва, за да си приготвите Бутчета фрикасе по селски :

бутчета фрикасе

Бутчета фрикасе по селски

Продукти: 

4 горни и 4 долни пилешки бутчета с кожа

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

4 супени лъжици несолено масло (60 г)

300 г гъби

2 глави лук (среден)

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

3 стръка мащерка

3 супени лъжици брашно

1/2 чаша бяло вино

3 чаши пилешки бульон (или вода с разтворено кубче бульон)

сол

черен пипер

2 супени лъжици ситно нарязан магданоз

2/3 чаша неутрална течна заквасена сметана

Приготвяне: 

Измийте месото под течаща студена вода, отцедете го и го избършете с хартиени кърпи, за да не е мокро. След това овкусете със сол и черен пипер.

пържено пиле

В голям тиган (или тенджера с капак) разтопете маслото на среден огън. Първо сложете бутчетата с кожата надолу и ги запържете за 4-5 минути, докато се зачервят хубаво, а след това ги обърнете от другата страна и ги запържете за кратко, около минута. Извадете ги в чиния.

бутчета в тигана

След това запържете горните бутчета. Те трябва да се запържат от трите или четирите страни, за по две минути всяка, за да се зачервят равномерно. След това ги извадете в чинията.

пилешки бутчета пържени

В същото масло сложете лука (нарязан на едро или ситно) и гъбите, добавете дафиновия лист и мащерката. Гответе за около пет минути, докато гъбите станат златисто кафяви. След това добавете чесъна и разбъркайте за половин минута, след това добавете брашното и запържете за около минута.

гъби на тиган

След това добавете виното и пилешкия бульон и разбъркайте, но този път изстържете дъното, за да се разтворят препечените частички в соса. Когато усетите, че лъжицата се плъзга лесно по дъното, върнете изпърженото месо и го потопете в соса, с кожата нагоре. Покрийте с капак и гответе за 10 минути.

гъби с лук

гъбен сос

След като заври, регулирайте температурата да къкри умерено. След това махнете капака и оставете да къкри още 20 минути без капак. През това време пилето трябва да се свари. Извадете го внимателно, за да можете да приготвите соса.

сос фрикасе

пиле в гъбен сос

Добавете неутралната течна заквасена сметана и разбъркайте. След това овкусете и ако е необходимо добавете сол или добавете още подправки на вкус. 

фрикасе със сметана

бутчета фрикасе

Върнете пилето и отстранете тигана от котлона. 

пиле фрикасе

Отгоре се поръсва със ситно нарязан магданоз. Сервирайте с картофено пюре или къса паста. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft