Кой не обича бухтички потопени в мед с чаша айран- класика в жанра, нали?
И днес редакторите ни ще ви кажат как да си приготвите любимата закуска от детството . Струва си да опитате, защото не е много сложно.
СЪСТАВКИТЕ
500 мл кисело мляко
250 мл прясно мляко
200 мл вода
1 яйце
2 ч.л. захар
1 супена лъжица сол
1 ч.л. суха мая
2 ч.л. бакпулвер
500 мл растително масло
2 чаши пшенично брашно по 250мл
ПОДГОТОВКА
На първо място, подгответе продуктите, така че всичко да ви е под ръка.
Изсипете сухата мая в чаша, поръсете захар и разредете с топла вода.
Изсипете брашно в дълбок съд. В средата направете вдлъбнатина за самата смес от буркана като калденче.
Омесете тестото, като използвате толкова много брашно, че да е меко. След това покрийте с кърпа и оставете на топло място. Между другото, питките са много пищни, ако вечер тестото се увие в найлонов плик и се изпрати в хладилника, и се пече на сутринта. В този случай трябва да оставите място в опаковката, защото тестото ще се издига малко по малко.
Наредете тестото и го разделете на равни части (получихме 16 еднакви парчета). Оформете топчета от тестото.
Сега разточете всяка топка тесто на плоски питки с дебелина около половин сантиметър. Нарежете всяка на 4 равни части. Въпреки че можете да мечтаете с формата и да придадете на тестото всякакъв вид.
Изсипете олио в тигана и го загрейте добре. Сега разпределете тестото и гответе на силен огън. Когато поничките започнат да се издигнат от едната страна, обърнете и изпържете от другата.
Поставете готовите понички върху хартиена кърпа, за да избавите ястието от излишното масло. Оставете да изстине и започнете да дегустирате. Приятен апетит!
Ако желаете, можете да добавите по-малко сол и повече захар, когато готвите, за да направите лакомството по-сладко. Въпреки че дори и без това, децата ще ги ядат с голямо удоволствие.