Когато ги правя, винаги се сещам за баба - тя така ги печеше! Бухти, печени в прясно мляко: толкова сочни, че се топят в устата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Когато ги правя, винаги се сещам за баба - тя така ги печеше! Бухти, печени в прясно мляко: толкова сочни, че се топят в устата!
Когато ги правя, винаги се сещам за баба - тя така ги печеше! Бухти, печени в прясно мляко:...
3758
Когато ги правя, винаги се сещам за баба - тя така ги печеше! Бухти, печени в прясно мляко: толкова сочни, че се топят в устата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

"Това е рецепта на моята баба, която отдавна не е между нас... Когато правя тези бухти в прясно мляко ме обзема носталгия и се сещам за детството и неделния обяд, след който се появиха тези уханни и топли бухтички - споделям с вас рецептата, защото си заслужава усилията. Ще се убедите, когато опитате безумно мекичките и сочни Бухти, печени в прясно мляко !" Това пише в писмото от нашата читателка Олга, която ни изпрати рецептата на баба си - ето необходимите продукти:

бухти в прясно мляко

Бухти, печени в прясно мляко

Необходими продукти:

  • 1 кубче прясна мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 щипка сол
  • 1 шепа свинска мас
  • 2 жълтъка
  • около 600 мл прясно мляко
  • 800-900 г брашно
  • 2 супени лъжици захар
  • по желание - лимонова кора или малко бренди

За заливката:

  • 500 мл прясно мляко
  • 4 супени лъжици захар
  • по желание - ванилова захар или ром

Начин на приготвяне:

Натрошете маята в топло прясно мляко и добавете една чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори, след което изсипете в купата с пресятото брашно. Оставете за около 10 минути, докато се активира и шупне.

шупнала мая

Добавете останалите продукти и замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Добавете още брашно, ако е необходимо. Намажете го малко с олио и оставете на топло да втаса и да удвои обема си.

тесто за бухти

След това омесете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разточете на кора с дебелина 2-3 см. Изрязва се с кръгла форма за понички с диаметър 8см. Подредете поничките в тавата една до друга. Тавата не е необходимо да се намазнява.

изрязани кръгове тесто

Омесете останалото тесто и повторете процедурата или ако сте напълнили тавата, може да направите баница, пълнени кифлички или нещо по ваш избор от останалото тесто. Тестото е изключително вкусно и подходящо за различни печива.

тава с бухти

Оставете бухтите на топло място да втасат и удвоят обема си. През това време загрейте млякото със захарта, докато се разтопи. За една тава е необходимо половин литър мляко.

Всички бухтички се заливат с горещото мляко и тавата се разклаща малко, за да "изплуват". Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30 минути.

бухти в мляко

бухти в прясно мляко

Температурата на печене е нещо, което всеки трябва да регулира според печката си. Когато ги пека на друга печка ползвам 150-170-180 градуса. Така регулирайте и температурата, че да е средна/умерена.

бухти във фурна

изпечени бухти

Докато се пекат, бухтичките се надигат много. Сервирайте горещи с лъжица сладко, Нутела или сладка сметана отгоре. Могат да се поръсят и с пудра захар.

бухти с пудра захар

бухти със сладко

Правя тези бухти през цялата година, децата ми ги обожават, както и ние, разбира се.

домашни бухти с течен шоколад

Да ви е сладко и на вас!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft