Българска класика! Ето как лесно да си направите боза у дома!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Българска класика! Ето как лесно да си направите боза у дома!
Българска класика! Ето как лесно да си направите боза у дома!
7942
Българска класика! Ето как лесно да си направите боза у дома!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бозата е питие, което освен, че е много вкусно, е и много полезно, стига да е приготвено по традиционна рецепта.

Необходимте продукти за неголяма порция са:

2,5л. вода

1 и 1/2 ч.ч.

брашно

1 и 1/2ч.ч. захар

1/2ч.ч. закваска

В сух тиган препичаме за кратко брашното, като бъркаме добре, за да не загори. Важно е да не го препечем, защото ако това стане, може бозата да не се сгъсти достатъчно.

Препоръчително е брашното да е пълнозърнесто и без добавки и подобрители. Дори и да е много едро, пак ще стане.

Готовият продукт може да се пасира и прецеди, като крайният резултат е доста добър. Става с такова от ръж, пшеница, лимец, просо и т.н.

След като стане леко златисто, го махаме и оставяме да поизстине.

Кипваме 2л. вода и когато заври, махаме от котлона, добавяме на тънка струя, като непрекъснато бъркаме, брашното, което предварително сме разтворили в 500мл. вода.

Ако се наложи, може да пасираме. Сместа ври 10-ина минути и се оставя да се охлади. След като това стане, прибавяме закваската.

Тя може да е домашно приготвена от вода и брашно или малко останала от предния път боза.

На пазара вече има истинска боза, така че най-удобно е да ползваме такава, а занапред да си оставяме по малко от нашата.

След като разбъркаме добре, я сипваме в шишета или буркани и оставяме да престои за известно време.

Ще познаем кога е готова по мириса и леко киселия вкус. Може да отнеме 2-3 дена.

През това време протича ферментация, при която напитката се насича с така полезните за нас млечно-кисели бактерии.

При повечето боза, която се продава в магазина, този процес не настъпва, понеже се ползват всякакви подсладители, а и консерванти. Това се прави за по-голяма трайност.

Така се получава калоричен продукт, който не само че не ни носи нищо полезно, а и най-вероятно може да навреди, ако се консумира често и в по-големи количества, предвид вложените в него вредни съставки.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft