Нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво , получиха в лабораторни условия учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела 5-6 г.
"Заменихме захарта с нискомолекулен инулин.
При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обяснява ръководителят на научния екип, цитиран от “24 часа”.
Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. За да стигне до пазара обаче, трябва да бъдат извършени клинични изпитания.
Другото възможно приложение е в козметични кремове, като ефектът ще е свежа и еластична кожа. Екипът на доц. Денев е създал и технология за извличане на инулина от кореноплодни растения - далия, пащърнак, бял оман.
Обогатен с омега-10 мастна киселина, инулинът ще служи и като препарат за растителна защита.
Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. За да стигне до пазара обаче, трябва да бъдат извършени клинични изпитания.
Другото възможно приложение е в козметични кремове, като ефектът ще е свежа и еластична кожа. Екипът на доц. Денев е създал и технология за извличане на инулина от кореноплодни растения - далия, пащърнак, бял оман.
Обогатен с омега-10 мастна киселина, инулинът ще служи и като препарат за растителна защита.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари