Винаги съм си мислила, че баницата е нещо много сложно за приготвяне, но с тази рецепта всичко се промени, то било фасулска работа- слагаш всичко, бъркаш и печеш, мечта за всяка жена.
Перфектна идея за закуска за децата. Но ако трябва да приготвите обяд за нула време, пак е добър вариант, честно да ви кажа толкова ни харесва, че даже и за вечеря правя някой път, когато не ми се готви. Сервирам я на масата с чаша айрян. И свършва с гръм и трясък!
Съставки
Пшенично брашно 375 гр
Лук 2 бр.
Шунка 200 гр
Масло 135 гр
кашкавал 100 g
Мляко 225 мл
Зехтин 1 супена лъжица
кафява захар 1 супена лъжица
Бакпулвер 1 ч.л.
Морска сол 0,5 ч.л.
Подготовка
Първата стъпка е приготвянето на тестото за баница. Нарежете 125 г охладено масло на кубчета и поставете в купата на блендера. Там сипете брашно с бакпулвер и сол.
Обелете лука и нарежете на тънки половинки пръстени. Загрейте зехтина и останалото масло в тиган. Запържете лука в сместа. Когато стане прозрачен, добавете захар.
Разбъркайте лука и гответе още 2 минути. Трябва да придобие карамелен цвят. Нарежете шунката на кубчета и настържете кашкавала на едро ренде. Най-добре е да използвате чедър, но може и обикновен
Сега добавете една трета от шунката и една трета от кашкавала към тестото. Омесете. Покрийте кръглата подвижна форма с пергамент. Разпределете тестото равномерно.
Върху него поставете слой от останалата шунка. Следва карамелизираният лук. Най-горният слой са останките от кашкавала. Печете във фурна, загрята до 180 ° C за 25‒35 минути.
Както винаги проверявам готовността на печивото с клечка за зъби. Като цяло веднага ще разберете кога е готова. Пленителна апетитна миризма постепенно ще се разпространи из кухнята. Кората обикновено е златиста и хрупкава. Препоръчвам да направите и бърза баница с шунка и сирене !