300 гр. брашно
200 гр. кайма
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 яйце
100 мл неутрална сметана за готвене
100 мл заквасена сметана
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
сол, черен пипер, подправки
1 чаена лъжичка смлян червен пипер
олио, малко вода, малко масло
Омесете тесто от брашното, бакпулвера, яйцето, добавете една чаена лъжичка олио, малко мляко и малко вода (тестото трябва да бъде малко по-гъсто от това за палачинки). Загрейте добре голяма тава във фурната, в която предварително сте сипали малко олио. В купа сложете каймата, подправете със сол, черен пипер и подправки на вкус, добавете ситно нарязаните лук и чесън, червения пипер и една голяма лъжица хладка вода, и объркайте добре всички съставки. Щом олиото в тавата се загрее добре, изсипете вътре тестото, след което върху него поставете каймата и печете около 40 минути, докато баницата добре се зачерви. Междувременно разбъркайте заквасената и неутралната сметана, и добавете няколко супени лъжици мляко. Посолете всичко на вкус. Изпечената баница първо залейте с лъжичка разтопено масло, смесено с малко мляко, за да омекне. След това залейте със. Поставете сместа във фурната за още пет минути, така че всичко добре да попие в тестото, и след това поднесете баницата топла.