Почти във всяка торта има захар и яйца. Всъщност това са основните съставки за класическите сладкиши. Но защо да не сготвим нещо нетипично? Този път предлагаме да направите портокалова торта без захар и яйца .
Приготвят се на базата на мед и плодов сок. В нашия случай той е портокалов, но можете да изберете и друг по ваше желание. В допълнение, съставът на блатовете включва слънчогледово масло, което лесно се заменя с масло. Портокалова торта без захар и яйца се намазва с нежен крем . Резултатът е прекрасна домашна почерпка!
Съставки
портокалов сок 500 мл
портокал 2 бр.
Пчелен мед 200 g
сода 2 ч.л.
Сол 2 щипки
ванилия на вкус
Слънчогледово олио 160 мл
Пшенично брашно 600 g
Извара 150 g
Масло 150 g
Варено кондензирано мляко 380 g
Смесете 100 г течен мед с 250 мл сок. Добавете 1 ч.л. към сместа сода и разбъркайте. След това добавете 1щипка сол и ванилия, както и 80 мл слънчогледово масло.
Покрийте съда за печене с диаметър 24 см с хартия и намажете с олио. След това изсипете тестото във формата и го разпределете равномерно. Поставете тортата във фурната за 15-20 минути на 180 градуса.
Докато първият блат се пече, направете тестото за втория по абсолютно същия начин. За кремът разбийте изварата с масло. След това добавете кондензирано мляко и разбъркайте добре.
Двете торти разрежете на по 2 блата, да станат общо 4 и изравнете, ако има нужда. Намажете всеки блат с крема и съберете тортата. С остатъците от крема намажете горната част и страните на десерта.
С частите от блатовете направете трохички и поръсете отгоре и отстрани на тортата, за да украсите десерта.
Най-добре е да поставите десертът в хладилника за цяла нощ. Така блатовете ще попият добре крема. Приятен апетит!