Бърза и лесна туршия с карфиол- да си оближеш пръстите, а как върви с ракийка не е истина

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бърза и лесна туршия с карфиол- да си оближеш пръстите, а как върви с ракийка не е истина
Бърза и лесна туршия с карфиол- да си оближеш пръстите, а как върви с ракийка не е истина
96371
Бърза и лесна туршия с карфиол- да си оближеш пръстите, а как върви с ракийка не е истина
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Карфиолът е лесно да се намери по всяко време, но сега е сезона му в края на лятото и началото на есента . По това време съцветията са най-полезни и вкусни . Обикновено те просто се мариноват в малко подправки и оцет, но ние имаме няколко прости рецепти за карфиол, които могат да изненадат дори упорития фен на това студено мезе.

Белите съцветия имат способността да абсорбират аромати и вкусове, защото самите те почти ги нямат. Деликатните нотки обаче ще работят особено добре с някои зеленчуци.

 

Маринован карфиол

За разлика от много други закуски, киселият карфиол за зимата е с ниско съдържание на калории и съдържа само 25 kcal на 100 g. Добре насърчава загубата на тегло поради лесно смилаемия протеин в състава, а също така обогатява тялото с желязо по-добре от чушките, граха или салатата.

Ще ви разкажем как да си мариновате карфиол с най-популярни рецепти за зимата: някои по-остри, други с богат вкус, а други хрупкави.

Салата от карфиол за зимата

Ще имате нужда:

1 кг карфиол
1,5 кг сладък пипер
1 люта чушка пипер
1 кг моркови
200 мл оцет
200 мл растително масло
100 г захар
50 г сол

Разглобете на съцветия и го залейте с вряла вода. Накълцайте чушките и смесете с настъргани моркови и накълцани люти чушки. Поръсете със сол, захар, оставете за един ден. Отцедете получения сок, добавете към него масло и оцет и оставете да заври. Подредете зеленчуците в буркани, покрийте със сос и стерилизирайте буркани във вряла вода за 12 минути. Навийте на руло, увийте в плат и оставете да се охлади напълно.

Карфиол в доматен сок

Ще имате нужда от:

1 кг карфиол
700 г домати
3 скилидки чесън
2 с.л. захар
1,5 с.л. сол
50 мл оцет
50 мл слънчогледово олио

разделете на съцветия и изплакнете. Поставете във вряла вода за 4 минути, извадете и охладете. Докато карфиолът се охлажда, смелете доматите или ги смелете в блендер заедно с чушките и чесъна. Добавете сол, захар, масло и оставете да заври в тенджера. Варете 5 минути, след това добавете цветята и варете още 10.

Налейте оцетът последен, задръжте още минута и наредете в буркани. Налейте доматен сос и навийте на руло. Тази туршия се съхранява цяла година на хладно и тъмно място.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft