Празнична погача ЦВЕТЕ - проста и лесна за приготвяне, а става мека като пухче! Ето как се плете:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична погача ЦВЕТЕ - проста и лесна за приготвяне, а става мека като пухче! Ето как се плете:
Празнична погача ЦВЕТЕ - проста и лесна за приготвяне, а става мека като пухче! Ето как се плете:
18107
Празнична погача ЦВЕТЕ - проста и  лесна за приготвяне, а става мека като пухче! Ето как се плете:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази бърза, маслена погача е идеална за всякакви поводи, но особено за празници в семейството. Прави се много просто и лесно, а се получава много мека и пухкава. С малко въображение и търпение ще направите погача, достойна за възхищение, а едно от достойнствата при месенето е именно търпението.

погача слънце

Въпреки че се приготвя бързо, тестото с мая изисква топлина и време за втасване, така че с малко любов от него по-късно ще можете да направите всичко, което пожелаете. Ще останете повече от възхитени от вкуса и визията, а вашите близки ще ви помолят да им я направите и на следващия ден. Ето какво ви трябва, за да си приготвите красивата Погача Цвете :

бърза празнична погача

Бърза празнична погача

Продукти: 

800 гр. брашно

400-450 мл хладко прясно мляко

2 яйца

8 гр.

суха мая (1 пакетче) или 35 гр. прясна мая (по-малко от 1 кубче)

1 малка чаена лъжичка сол

1 малка чаена лъжичка захар

5 супени лъжици олио

1 супена лъжица оцет (аз използвах ябълков, но може и винен)

3 супени лъжици заквасена сметана

50 г масло

1 яйце за мазане

Приготвяне: 

В дълбока купа се налива малко топло мляко, добавят се маята, захарта и две лъжици брашно, след което се разбърква добре, докато съставките се разтворят и няма бучки. Отделно разбийте с вилица две яйца (оставени на стайна температура) и ги добавете към маята.

течно тесто

Налейте останалото топло мляко, добавете една супена лъжица олио, една супена лъжица ябълков оцет и три супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко също със стайна температура. Разбъркайте добре, за да се изравнят съставките.

Към течната смес постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол. Отначало се разбива с лъжица, докато се получи меко, компактно тесто, след което се меси на ръка, докато се получи меко тесто. Когато започне да се отделя от стените на купата, изтръскайте върху набрашнен плот и довършете месенето като поръсите с малко брашно, колкото е необходимо.

меко тесто

Тестото трябва да остане меко на пипане, така че не добавяйте повече брашно от необходимото, а само толкова, колкото да не лепне. Оставя се в чист и сух съд, покрива се с плик или фолио и кърпа, след което се оставя на топло помещение без течение, да втасва около 20 минути или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва леко, за да се оформи питка, след което се разделя на 11 приблизително равни части. От всяка част оформете топка, след което подредете осем в кръгла тава (30 см), застлана с хартия за печене.

топки тесто в тава

Останалите три топки тесто се разточват върху набрашнен плот на тънки кори колкото плитка чиния. Разтопете маслото, след което намажете първата кора по цялата повърхност и покрийте с втората кора. Намажете и нея, след което покрийте с третата кора. Разточете още малко купчината от три кори, след което отрежете 1 см от края, така че да се получи хубав кръг.

тестени кръгове

кръгла кора

Нарежете кората на осем триъгълника. На всеки триъгълник съберете двата края и издърпайте леко острия ъгъл, за да го удължите, за да получите формата на листо или цвят на лилия. Поставете ги пред всяка топка. След това хванете всеки връх на "листата" и го удължете още малко, след което го огънете спираловидно 2-3 пъти и го пъхнете под топката.

нарязано тесто

погача оформяне

маслена погача

погача оформяне

Направете роза от отрязания край и я поставете в центъра на погачата. 

роза от тесто

погача лилия

Покрийте погачата с чиста памучна кърпа и я оставете да почине 10 минути, докато фурната се загрее на 180 градуса.

След това се намазва с яйце и се пече 45 минути.

празнична погача със семена

 Ако забележите, че покафенява твърде бързо отгоре, покрийте я с хартия. Изпечената погача намажете с масло за блясък и я оставете да изстине. 

празнична погача

Да ви е сладко!

маслена погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft