250 гр брашно
3 равни чаени лъжички бакпулвер
125 гр. настъргано ситно сирене
50 мл прясно мляко
50 мл олио
1 чаена лъжичка сол (или в зависимост от солеността на сиренето)
1 яйце
Плънка по избор:
салам, шунка, сирене
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица прясно мляко
малко черен пипер
Освен това:
сусам, лен, мак, ким...
Маята в тази рецепта е заменена с бакпулвер, което означава, че се избягва втасването на тестото и дългото чакане. Кифличките остават мекички и вкусни и на следващия ден. Това количество е достатъчно за една голяма тава от фурната.
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте голямата тава от фурната с хартия за печене.
В пластмасова купа смесете всички съставки за тестото и бъркайте с миксер или на ръка, докато се образува гладка топка тесто.
Поръсете работната повърхност с брашно и разточете тестото. Нарежете на квадратчета и след това - на триъгълници, или пък изрежете кръгчета, ако желаете да направите полумесеци. Напълнете триъгълниците/кръгчетата с плънка на вкус и след това ги завийте на рогче или прегънете в полумесец (притиснете добре краищата на тестото).
Прехвърлете кифличките в приготвената тава, а след това намажете с разбит с мляко жълтък, овкусен с малко черен пипер. Поръсете ги със семена по избор. Изпечете в предварително загрятата фурна за около 25-30 минути.