Повечето хора си правят такъв венец самоз а Великден, но какво ни пречи да се поглезим с една хубава закуска без повод и празник. Пък и рецептата, която ще ви предоставим е ужасно лесна, така че не бива да пропускате от възможността да й се насладите през уикенда
Малко усилие и невероятния сладкиш е готов за чая или следобедното кафенце! Сладко тесто с кисел ароматен пълнеж - перфектната комбинация . Можете да замените боровинките с френско грозде, малини, ягоди или каквото сладко обичате или имате вкъщи
съставки
Пшенично брашно 500 g
мая 25 g
прясно мляко 150 ml
захар 130 g
Яйца 2 броя
масло 60 g
сол 0,5 ч.л.
червена боровинка 1 бурканче или каквото имате под ръка сладко вкъщи
портокалова кора 1,5 ч.
Подготовка
Разтворете маята в половин чаша топло мляко (можете да замените с вода). Изсипете чаша брашно. Леко разбъркайте и изпратете на топло място. След 1-2 часа налейте млякото или водата.
Разбъркайте яйцата със солта и 2 супени лъжици захар, изсипете остатъците от брашното и разбърквайте, като се добавя малко количество меко масло. Омесете, докато тестото стане гладко и престане да залепва по ръцете ви и работната повърхност. Покрийте с фолио и охладете за поне 2 часа.
Сложете боровинките в блендер. Поставете в тенджера, добавете коричката от портокал и половин чаша захар. Приготвя се на средна температура, като се разбърква през цялото време, докато масата се сгъсти. Тази процедура може да бъде пропусната, ако използвате готово сладко, ще ви бъде доста по- лесно и по- малко време ще ви отнеме
Разстила се брашно на масата. Извадете тестото и го навийте на слой 60 х 30 см. Равномерно нанесете пълнежа от червена боровинка, като оставите 1,5 см до ръбовете.
Покрийте средата на слоя с десния ръб първо и след това наляво. Захванейте краищата и леко завъртете
Нарежете на 12 напречни ивици. Сгънете всяка , направете във форма на венец.
Покрийте тавичката с лист за печене, намажете с масло и наредете венците. Печете на 210 градуса за 10-15 минути.
Поръсете готовите венци с глазура или поръсете с пудра захар. Помогнете на себе си в готвенето и не забравяйте да споделите тази рецепта