Като истински почитатели на всичко красиво и вкусно не можахме да останем безразлични към този шедьовър. Ние споделяме с вас рецептата за конфитюр, която е златна!
Сладостта на кайсии и портокали балансира лимоновия сок, ако желаете, добавете още. Това сладко определено си заслужава, става бързо и е изключително лесно
съставки
кайсии 1,2 кг
портокал 3 броя
захар 750 g
Лимонов сок 1 супена лъжица
подготовка
Измийте кайсиите, премахнете костиллкие. Поставете половинките в дебелостенна саксия.
Измийте портокалите, поставете в купа, напълнете с вряла вода и оставете за няколко минути. Избършете цитрусовия плод със салфетка, настържете кората на финно ренде. Отстранете оставащата бяла кожа, отделете парчетата едно от друго. Отстранете семките, нарежете на големи парчета и добавете към кайсиите.
Налейте лимонов сок в тенджерата, добавете захар и разбъркайте добре. Сложете тенджерата да заври. Сварете на слаб огън за 15 минути, разбърквайте масата от време на време.
Извадете тенджерата от печката, направете на пюре с помощта на блендер или пасатор. Върнете на огъня, сварете за още 15 минути.
Изсипете горещо сладко върху стерилизирани буркани и завийте. Обърнете бурканите, увийте ги и ги оставете да изстинат.
Гъстото кайсиево сладко е отлично за палачинки, сладкиши или дори да си го намажете на филийка. Побързайте да споделите рецептата с приятели !